OWTARCH bw.jpg






14.03.10 Westin east.jpg

WESTIN HOTEL - Southlake, Texas

The six-story, 220,000 square foot Westin Southlake is located prominently on Highway 114 in Southlake, Texas.  The hotel features 253 guestrooms, a large fitness room, restaurant, bar and terrace lounge.  In addition, the facility includes a 20,000 sf+ conference center including a Ballroom, meeting rooms, and expandable pre-function space.  A two-level parking structure is discretely located toward the back of the site and works with the natural topography thereby eliminating the need for internal drive ramps.  This allows maximum use of the site and maximum return on the investment in the parking structure.

The design is organized around a courtyard space that offers leisure, recreational and special event opportunities.  A large lawn area can be utilized for outdoor events.  And, the south wall of the parking structure will function as a giant projection screen for evening events such as movie nights, parties and receptions.  The guestroom wing is located prominently toward the highway for maximum visibility for those passing by as well as providing views down the Highway 114 corridor. 


COURTYARD BY MARRIOTT - Pflugerville, Texas

SRH Hospitality engaged OWT Architects to design a new 100,000+ square foot hotel and conference center that was desperately needed within the community of Pflugerville.  The design features 147 guestrooms and over 20,000 sf of conference related spaces.  A centrally located, full service kitchen services both the meeting space as well and the Marriott Bistro.  Expanded seating areas in the Bistro offer overflow from the conference pre-function space while overlooking the hotel pool and courtyard.  The use of operable partitions allows smaller breakout rooms to disappear, creating one large pre-function area. 


MELLOW MUSHROOM - Various Locations

A steadily-growing pizza restaurant franchise, Mellow Mushroom features a different theme for each of its venues. We have worked with Mellow Mushroom for years, around the country, to provide a unique dining experience where each individual franchisee's personality is represented in the design. From rotating cows, to airstream trailers, we work with the artists to generate an environment that is both dynamic, fun and truly unique.




FLOWER MOUND TOWN HALL - Flower Mound, Texas 

The concept was to develop the facility as an educational tool which would articulate the Town’s development guidelines in a lead by example strategy. 

The north courtyard is designed as a pedestrian scale entry sequence which creates an outdoor room for public use.  Another entry on the south allows access to the facility from the southern lawn and trail connection as well as additional parking for Council meetings. 

Both entry points are visible from a central welcome desk in the Lobby.  This lobby, which serves as additional gathering space for public events, creates a connection between the north courtyard and south patio and lawn.  This connection provides the opportunity to blur the line between interior and exterior gathering space for Residents and Staff.

LEED strategies were implemented to create a sustainable building and site while decreasing operational costs for the Town.


McLENDON CHISHOLM CITY HALL - McLendon Chisholm, Texas

The concept was to reflect the City’s agrarian history while providing a facility that can expand with the growing population.  Two of the programmatic needs were flexible, expandable space in the Council Chambers, as the citizens are very active in their government, and a Community Room for social functions.  The Community Room serves as expandable space for the Council Chambers and is located such that it could operate after City Hall hours while limiting access to the administrative areas of the building.  A large, shared vestibule and covered patio serves as gathering space after functions and Council meetings.



2017 Texas Recreation and Park Society: Recreation Facility Design Award

This 22,000 square-foot facility features multipurpose rooms, craft rooms, a fitness room, game rooms as well as administrative areas and a full-service kitchen.  Sensitivity to an adjacent residential neighborhood as well as stringent Town design guidelines combined with a limiting site enclosed by extensive setbacks and easements each presented an exciting design challenge.  A clever design solution has maximized the use of the site while creating an intuitive, inviting building for the Town's senior citizens.  Part of the design solution to address the site constraints is a fire lane that doubles as a large patio space for outdoor events. It is located directly outside the multipurpose ballroom for increased usability.  




TCAL - Mansfield, Texas

TCAL is directly integrated into a new neighborhood development.  Working closely with the developer, the facility was designed to serve as an additional Community Center for the neighborhood.  Careful consideration was given to how the building was located on the site.  The facility is connected to the neighborhood park with a trail system that leads to the church’s entry plaza where the community can make use of interactive children’s playscapes and outdoor gathering areas.  Directly adjacent to this outdoor space is a cafe that will be open to the public during the week. 


THE DOOR CHURCH - Lewisville, Texas 

The site concept was influenced by the preservation of 18 large oak trees to create an entry walk and prayer garden.  With a large Community Space acting as a connector for the Worship Center and Children’s Area, the floor plan concept was intended to make navigation of the facility intuitive.  Designed to be expandable, the Worship Center can double in size by removing a single wall while keeping the facility fully operational.  The building footprint is also designed to be expanded by implementing additional structural bays to the south to accommodate additional space for the Children’s education areas.  


NEW WORK FELLOWSHIP - Hopkinsville, Kentucky

The majority of our church projects have some component of renovation, addition or expansion. This means we have to be thoughtful in how construction can progress without disrupting daily operations and we must be consistently deliberate in our planning for future phases at all stages of design. It’s why, for us, phasing strategies are integral to conceptualization. New Work Fellowship is a study in facility expansion while maintaining daily operations while also maximizing the existing assets in the current building and site.  

The concept included, first, developing a master plan for full build-out which was then divided into phases.  With the master plan established, future growth can be accommodated while preserving the work done in each phase. Expansion from the existing 300 seat Worship Center to the new 600 seat room and the expansion of Commons and Kids’ space will be completed while maintaining a fully operational facility during construction.


THE CREEK CHURCH - Fort Worth, Texas

Beginning in a day care facility, the Creek Church has experienced tremendous growth which resulted in the need for a permanent building to better support their functions.  We began by meeting with the core group of decision makers to draft a needs-assessment questionnaire for staff and congregation.  Focusing on questionnaire answers and demographic data, the final needs-assessment report and programming list was generated.  Based on attendance ratios, we began to develop a formula to balance the facility for current needs and future growth.  From there a master plan consisting of two phases was produced which includes a 600 seat worship center, secure children’s area, and youth gathering space, office/administration area, café and classrooms.


KOINONIA CHURCH - Arlington, Texas

We were honored to be selected to develop a 55,000 square-foot facility that would serve Koinonia's vision. By organizing the new 1,200 seat worship center and children's area around a Iarge Community Space, Koinonia's congregation is able to fellowship between their 3 services while allowing ample room for circulation. A full-size basketball gymnasium is located toward the front of the facility such that the space can be used by the community throughout the week while restricting access to other areas of the facility.